Een vraag die we regelmatig krijgen is wat we anders zouden doen bij een volgend ontwerp. We merken dat ons antwoord op deze vraag steeds langer begint te worden. Dus tijd om hier uitgebreid antwoord op te gaan geven.
Het huisje waar wij nu in wonen durf ik nu al een redelijk typisch pioniershuisje te noemen. We hebben een standaard tiny house trailer waar enorm veel van verkocht zijn. Ons huisje is 7,2m lang en 2,55m breed. We hebben wanden met 7cm isolatie waarmee we een totale isolatiewaarde van 2,5 m2K/W halen. Het hoogste punt ligt 3,75m vanaf de grond en we wegen ruim 3500kg als we de weg op gaan. We hebben dubbelglas toegepast en slapen beneden. In de badkamer staat een minibadje van 1,2m lengte en een compost toilet. Onze techniek zit in een ongeïsoleerd hok aan de voorkant van het huis. Met die techniek proberen we volledig off-grid te zijn.
We hebben een combinatie van 4 zonnepanelen van 750WP per stuk en 2 lood-batterijen van 150ah. Bovenin het hok hangt een zonneboiler die we hebben voorzien van een elektrisch element. In onze kleine houtkachel zit een warmtewisselaar die voor warm water in de boiler moet zorgen. Buiten staat een IBC tank van 1000 liter waarmee we regenwater opvangen en dit naar binnen filteren met een sediment filter, actief kool filter en een UV lamp. Onze gevel is voorzien van vuren hout dat we bewerkt hebben met de shou sugi ban methode (verduurzaming). Het dak is voorzien van EPDM folie en loopt schuin af naar een regenpijp door het dak van het techniekhok heen. Onze keuken staat overdwars met een opklapblad zodat de badkamer bereikbaar is. Onze trap naar een klein zithoekje/kantoortje is tevens onze kledingkast. Onze verlichting werkt op 12 volt en 1 wand van ons huisje is voorzien van 230 volt stopcontacten. De andere wand heeft 12 volt usb poorten voor het opladen van telefoons. In het toilet is een kleine pc-ventilator opgenomen die altijd aan staat.
Zo te zien hebben we een aardige lijst aan specificaties die een indruk geven van de keuzes die we in het verleden hebben gemaakt. Veel van die keuzes hebben we gemaakt om te leren. Het experimenteren is dan ook iets waar we zeker mee door zullen gaan. En toch zijn er een aantal zaken we absoluut anders gaan doen.
Wij willen geen wielen meer. Het is een concept dat we blind overgenomen hebben uit de USA zonder er al te veel over na te denken. Het heeft zeker geholpen in de zoektocht naar een tijdelijke locatie, maar er zijn meer mogelijkheden. In het blog op tiny house nederland heb ik hier al uitgebreid aandacht aan gegeven. We redeneren dat we voor de prijs van een trailer zeker 6 keer kunnen verhuizen met een euro-dieplader. De meeste gemeentes vragen uiteindelijk toch om een omgevingsvergunning, dus wielen dienen eigenlijk geen enkel ander nut dan flexibiliteit. Voor sommigen is dat een absolute voorwaarde, maar wij denken niet zo extreem vaak te verhuizen.
Doordat we gaan transporteren met een euro-dieplader krijgen we meer opties. Je kunt veel zwaarder bouwen (27t) dat flink wat voordelen heeft. We kunnen dan eenvoudiger gerecyclede materialen toepassen, die vaak zwaarder zijn. We kunnen breder bouwen, omdat transportbedrijven standaard een vergunning hebben tot 3,5m. De wanden, vloer en dak kunnen daardoor ook dikker zodat we beter kunnen isoleren. Met een breder huis kun je ook meer doen met de indeling. En het gebruik van schroeffundering zorgt voor meer stabiliteit zodat je minder beweegt in de wind. Het nieuwe huisje zal groter en zwaarder worden en dat heeft zo z’n redenen.
Wat we zeker anders willen doen is het hele techniek verhaal. Ten eerste willen we alles naar binnen halen. Daarmee bedoelen we dat het binnen de isolatie terecht komt. Hierdoor kunnen we de IBC tank, leidingen, filters, etc warm houden zodat het beschermd is tegen bevriezing. De combinatie van boiler, warmtewisselaar en kachel gaan we optimaliseren. We hebben een kachel met iets meer vermogen nodig en een warmtewisselaar die langer langs de warmtebron kan lopen. Het circuit gaan we ook aanpassen zodat de kachel efficiënt kan blijven werken. We moeten daarvoor wel het spanningsprobleem met de circulatiepomp oplossen. We willen dolgraag een Rocket Stove gaan inzetten waarbij we de kachelpijp door een schacht van leem naar het dak laten gaan. Het leem werkt dan als massa waar de warmte van de kachelpijp naar overgedragen kan worden. Hierdoor is het kort, efficiënt en gezonder stoken en kun je langer genieten van de uitstralende warmte.
Dit keer hebben we besloten om boven te gaan slapen. Niet in de vorm van een standaard loft zoals we die vaak zien boven badkamer of keuken, maar boven onze techniek. Deze verdieping komt dan uit op schouderhoogte waardoor we nog een fijne hoeveelheid ruimte boven het bed over houden. We zitten dan ook dichterbij de schacht van de kachelpijp en we denken dat dat in de winter fijner is om te slapen. Uiteraard komt die warmte dan ook in het techniekhok.
In ons vorige ontwerp gingen wij er van uit dat we uiteindelijk op een locatie terecht zouden komen waar we sommige dingen met anderen konden delen. We hadden daarom ook geen ruimte gereserveerd voor een wasmachine. Hoewel we nog steeds de overtuiging hebben dat we een wasmachine, of in ieder geval een droogruimte, kunnen delen, kiezen we toch voor een hot fill wasmachine. Dit is een apparaat zonder verwarmingselement. Je moet de machine dus met warm water vullen voordat je het programma draait. Deze wasmachines gaan daardoor efficiënter om met de energie. Daarnaast willen we ook een recycledouche gaan bouwen. Dit is een systeem van een pomp en filter die het afvalwater weer terug in de cirkel brengt. Hierdoor bespaar je tot wel 90% water en warmte. Je kunt dan langer genieten van een warme douche zonder je buffers te verspillen.
Aan de keuken gaan we eigenlijk weinig veranderen. We merken dat het fijner zou zijn om iets meer ruimte voor en na de wasbak te hebben voor de vaat. Ons opklapblad nu werkt prima, maar het is praktischer om een vast aanrechtblad te hebben. Al is het maar 30 cm aan beide kanten. Het druiprek verwerken in een kastje boven de wasbak blijft onze voorkeur hebben. We denken ook dat we voorlopig blijven koken op gas. We hebben nu 10 liter gas verbruikt in 9 maanden. Daarnaast is ook de rocket stove in te zetten om op te koken. Handig voor de thee die we vaak drinken.
Zo zijn we nog wel even bezig met ons ontwerp en zullen we vast nog meer zaken anders gaan doen. Het is in ieder geval leuk om te experimenteren, ook al betekent het dat je vaak onvoorziene problemen op je af krijgt. Misschien zijn we wel verslaafd aan het ontwerpproces en de mogelijkheid om met eigen handen comfort in huis te creëren. Het is nu alleen even zaak om weer wat geld bij elkaar te sprokkelen en materialen. Wie weet kun jij ons daar bij helpen?
Laat een bericht achter
We zijn benieuwd naar jouw reactie!Geef een reactie Reactie annuleren
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Wauw, dat klinkt goed Jan Willem. En wat tof dat je dit met ons deelt zodat toekomstige Tiny House bewoners er van kunnen leren. Voldoet dit ontwerp trouwens aan het Bouwbesluit?
Ik ben trouwens benieuwd of jij ook wel eens een ontwerp gemaakt hebt voor een 1 oudergezin met jong kind (6).
Hoi Sabine,
Je kunt een tiny house aan het bouwbesluit laten voldoen op basis van het gelijkwaardigheidsbeginsel. Dit is echter afhankelijk van de houding van de gemeente waar je terecht kunt. Toevallig heb ik net iemand geholpen met een ontwerp die dezelfde situatie omschrijft. Ik kan daar dus wel mee helpen. Stuur maar een mail dan zal ik zeker antwoorden.
Hi, hoe kan ik dit proces volgen, instagram? Tiny House 2.0 vind ik erg interessant. Stiekem ook naar de kosten.
Groetjes, Leanne
Hoi Leanne, Zodra we gaan bouwen zullen we het complete proces laten zien via de website van de Tiny House Academy. http://www.tinyhouseacademy.nl Deze website is vanaf half september compleet vernieuwd. We hopen vanaf begin volgend jaar te gaan bouwen. De kosten proberen we dit keer extra laag te houden voor veel gebruikte materialen toe te passen.