Ik hang nog half in een droom terwijl ik mijn voeten verder intrek onder de dekens. Lichtelijk geërgerd word ik wakker en zie ik wolkjes uit mijn mond tevoorschijn komen. In mijn gedachtes probeer ik de kachel aan te krijgen, maar val ik weer in slaap. Echt slapen lukt niet meer, want het is al licht geworden. Toch maar het bed uit om de kachel aan te gooien. Gelukkig was Noortje me al voor. Helaas moet ik alsnog mijn bed uit om naar de wc te gaan. Snel de sloffen aan en een extra trui. Jeetje wat is die wc bril toch koud! Ik sta weer op om mijn handen te wassen, draai de kraan open en… niks. Blijkbaar hebben we bevroren leidingen. Rustig blijven en maar even handgel gebruiken. Ik doe het medicijnkastdeurtje dicht en kijk naar het bad. In de kuip is een licht gele plas water is ontstaan, die aanduid dat de “stankafsluiter” is bevroren. Oke! Geen paniek, beetje heet water en het stroomt allemaal weer door.
De volgende dag begint hetzelfde, koud, wolkjes, kacheltje, wc! Noortje komt net uit de badkamer lopen. Op het moment dat ik naar binnen stap zie ik weer de plas in de badkuip. Misschien dat eerst maar even oplossen. Heet water erbij en klaar, maar nee, dit keer niet. Ik kijk naar de wc, waar ik heel nodig gebruik van wil maken. Een klein plasje water komt onder het hout vandaan. Ik trek de squatty potty naar voren en zie een ijsplas vanaf de bovenkant van de afvoer komen. Zelfs de emmer van ons composttoilet zit half vastgevroren aan de vloer. We ruimen de boel op en ik ga via buiten de stankafsluiter open maken. Flink prikken met een breinaald en de boel loopt lekker door. Weer een reden om mijn handen te gaan wassen. Gelukkig hadden we nu jerrycan’s met water klaar staan.
Het is nu al 3 dagen aan het vriezen en ik lig al die tijd ook nog ziek op bed. Noortje heeft die ochtend een afspraak buiten de deur en vertrekt. Ze heeft wel weer lekker het kacheltje aangemaakt dus ik stap uit bed. Ik pak een eitje uit de koelkast, waarvan ik mij afvraag of die nu staat te koelen of relatief gezien aan het verwarmen is. Ik pak een aansteker en draai de knop van het gas dat blijkbaar ook op is. We weten nu in ieder geval dat we een ruim half jaar met een tank vooruit kunnen. Diezelfde middag haal ik een nieuwe tank, zodat ik in ieder geval nog lekker bouillon kan drinken. Nadat ik de gasfles op z’n plek heb gekregen loop ik langs de regenwater tank. Ik geef er een trap tegenaan om te kijken hoeveel ijs is ontstaan. Tot mijn verbazing trap ik tegen een massief blok ijs aan. De IBC tank, waar nog ruim 600 liter water is zat, is compleet bevroren!
Lekkere voorbereiding zou je denken. “Had je daar van tevoren niet over na kunnen denken?” Het antwoord op die vraag is het simpel: “Ja” Tijdens het ontwerpen dachten we er al wel veel over na. Warmtelint om de leidingen, afvoeren die altijd leeg lopen, zoveel mogelijk binnenshuis houden, enz. Maar wij hebben de Nederlandse winters eigenlijk niet serieus genomen. Dat het tot -8 zou vriezen was iets dat we alleen nog van verhalen van onze ouders kennen en vage herinneringen van schaatsen op open water. Wij wilden met dit huis experimenteren met allerlei off-grid systemen. Dat het zou vriezen was iets dat we voor die paar dagen in het jaar wel voor lief zouden nemen. Eigenlijk waren we wel benieuwd wat voor gevolgen het zou hebben. En het valt ook wel mee aangezien we ons weten aan te passen en oplossingen kunnen bedenken voor een volgende strenge winterweek. Tot die tijd accepteren we dat regenwater even geen optie is en dat we “water moeten halen”.
Het is dan ook heel interessant om de nieuwsberichten te lezen. Bevroren leidingen die knappen en de A12 voorzien van een ijsplaat, ijsbrekers op het IJsselmeer en honderden woningen die zonder water zitten door bevroren leidingen. We zijn eigenlijk collectief vergeten dat de winters in Nederland ook streng kunnen zijn. Ik weet in ieder geval dat in ons volgende ontwerp de hele regenwatertank binnen zal komen te staan!
Laat een bericht achter
We zijn benieuwd naar jouw reactie!