Een Tiny House moet je zelf bouwen

Sommigen van jullie weten dat we een Tiny House Academy gaan opzetten. Want: een Tiny House moet je zelf bouwen! Dit denken wij, omdat we vinden dat zelf bouwen heel goed past bij de visie van de Tiny House Movement.

Het gedachtegoed van de Tiny House Movement heeft in Nederland voet aan wal gekregen. De stichting Tiny House Nederland is inmiddels een feit en overal in Nederland ontstaan initiatieven. Zij zetten zich allemaal in voor het legaal maken van deze nieuwe vorm van wonen. En dat is niet geheel zonder reden. Veel mensen beseffen dat de wereld, zoals het nu in elkaar zit, niet lang kan blijven opereren. Er zijn drastische veranderingen nodig in ons denken en handelen.

We kunnen de aarde niet blijven uitputten, we moeten terug naar kleiner, naar minder, naar genoeg.

(Missie van Tiny House Nederland)

Genoegen nemen met genoeg. De essentie van de Tiny House Movement. Maar waar heb je eigenlijk genoeg aan? Gaat het om de ruimte, hoeveelheid spullen, vrije tijd, inkomen of de onafhankelijkheid? Eigenlijk gaat het om alles. Het leven, en daarmee het wonen, draait om de balans die nodig is om je als mens te kunnen ontplooien. Daarom zijn wij ook van mening, dat als jij je eigen Tiny House bouwt, je in staat zult zijn om tot zelfontplooiing te komen.

Het hele proces om tot jouw eigen Tiny House te komen is een zoektocht naar de wensen en eisen om jouw leven vorm te gaan geven. Een goed ontwerp speelt dus een hele belangrijke rol. Een hoop mensen denken zelf niet te kunnen ontwerpen en schakelen dan liever iemand in die het voor ze kan doen. Dat is een hele logische keuze, maar de kosten van een architect voor een Tiny House zijn relatief veel te hoog. En daarna moet je ook nog eens een bouwer inschakelen om dit ontwerp te realiseren. Door deze oplopende kosten zijn veel mensen geneigd te kiezen voor “kant-en-klare” oplossingen die op dit moment in ruime mate vertegenwoordigd zijn. Maar, je mist hierbij een groot deel van het proces dat gepaard gaat met de keuze voor een Tiny House.

Het zelf bouwen, en ook het zelf ontwerpen, spelen een belangrijkere rol dan enkel de financiële voordelen ervan. Als je zelf een ontwerp maakt leer je jouw wensen te vertalen naar de ruimtelijke vormgeving die bij jou past. Je zult een creërend onderdeel zijn van jouw eigen huis. Hierdoor zul je in een later stadium meer voldoening halen uit je huisje dan wanneer je voor een standaard oplossing kiest. Daarnaast ben je ook beter in staat om “fouten” in het ontwerp te accepteren. En, als je het huisje zelf hebt gebouwd, ben je ook capabel om hier iets aan te doen. Vooral bij schade geeft dat een enorme onafhankelijkheid. Je bent niet langer afhankelijk van een klusjesman. En als je toch kiest voor de expertise van een vakman, dan laat je je niet bedonderen.

Zelf bouwen, we zijn het eigenlijk verleerd. Tegenwoordig zijn we sterk afhankelijk geworden van mensen die daarvoor “geleerd” hebben. De eisen zijn steeds strenger geworden, waardoor weer extra instanties zijn gekomen om daarop te controleren. Voor een groot deel zijn deze regels er om te zorgen dat je in een veilige woning komt te leven die niet zomaar instort of een ongezond leefklimaat heeft. Maar alles bij elkaar maakt dit het stapelen van stenen tot een ongekend ingewikkeld systeem van projectontwikkelaars, architecten, installateurs, welstandscommissies, bouwers, hypotheekverstrekkers en andere overhemden. De belangen reizen de pan uit en spelletjes leiden tot de welbekende bouwfraude. Dit heeft er allemaal voor gezorgd dat de woningen tegenwoordig steeds lelijker en steeds duurder zijn geworden. Hoe mooi is het dat je met het bouwen van je eigen Tiny House je weer de verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen leefomgeving?

zelf bouwen

Mocht je nu denken, JA ik wil ook zelf bouwen! Maar twijfel je toch of je het wel kan? Dan zullen wij voor je klaar staan met de Tiny House Academy. Dan helpen wij jou met de realisatie van je eigen huisje. Zodat jij weer centraal kunt staan in het vormgeven van je eigen leven. Vanaf begin volgend jaar gaan wij van start met cursussen, workshops, bouwlocatie en bouwbegeleiding. Tot die tijd kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.