Noortje en Jan-Willem

Tiny story of a house

 Sinds januari zijn Noortje en ik helemaal in de ban van de Tiny House beweging. Het is komen overwaaien uit Amerika en geeft ons een alternatief voor het kopen van een (onbetaalbaar) huis. Het woord zegt het al, een Tiny House is een huisje niet groter dan 50m2. En omdat het zo klein is zal het slim ontworpen moeten worden. Door het op wielen te bouwen is het ook nog eens mogelijk om buiten het bouwbesluit om te bouwen. Hierdoor zijn dus weer slimmere ontwerpen mogelijk voor optimaal ruimtegebruik. En dat is nu precies het uitgangspunt van een klein huis op wielen. Het verkleinen van je ecologische voetprint, het onafhankelijk zijn van economische standaarden en het vinden van gelijkgestemden om mee te innoveren.

WAAROM KOOP JE DAN GEEN CARAVAN OF CAMPER?

Een camper, caravan en zelfs een stacaravan zijn bedoelt voor recreatie. Dat wil zeggen dat zij niet zo goed geschikt zijn om de winter mee door te komen. Een Tiny House is juist ontworpen om het hele jaar door in te kunnen wonen. Goed isolerende materialen en slimme manieren van energieopwekking zijn een essentieel onderdeel van dit concept. In principe zou een Tiny House “off-grid” moeten kunnen zijn. Op die manier ben je onafhankelijk van het elektriciteitsnet, gasaansluiting, drinkwatervoorziening, riolering of stadsverwarming. Er zijn natuurlijk ook huisjes die wel op voorzieningen aangesloten zijn. Het is maar net in welke mate je onafhankelijk wil zijn.

WAT BEDOEL JE, ONAFHANKELIJK?

Onafhankelijkheid bestaat eigenlijk niet. Je bent altijd afhankelijk van je omgeving en van je medemens. Als je een houtkachel hebt is het nog steeds fijn dat iemand het hout voor je kan hakken. De onafhankelijkheid van een Tiny House is dan ook meer uit te drukken in de mogelijkheden die je hebt ten opzicht van een “grote” gezinswoning of appartement. Een grotere woning betekent vaak meer onderhoud, meer schoonmaken, hogere vaste lasten, meer ruimte voor onnodige spullen, een (vaste) baan en ga zo maar door. Met een klein huis heb je geen hypotheek nodig. De kosten hoeven niet meer te zijn dan de aanbetaling ervan. Die vrijheid en onafhankelijkheid zorgen dus voor ontspanning.

OKE, MAAR HOE GA JE DAT DAN BETALEN?

Dat is een vraag waar geen eenduidig antwoord op te geven is. Het is geen kwestie van “hey! hier heb ik geld en doe mij die maar”. Het bouwen van een Tiny House is een proces dat alle kanten op kan gaan. Er zijn voorbeelden waarbij het huisje voor 80% uit gebruikte materialen bestaat. Het is ook de vraag hoeveel “luxe” je erin wilt verwerken. En het is mogelijk om sommige elementen op termijn toe te voegen. Het meest belangrijke uitgangspunt is het maken van een passend ontwerp. Daarmee kunnen al een hoop onnodige kosten voorkomen worden. Het is nu eerst zaak om de essentiële onderdelen te zoeken zoals bijvoorbeeld een trailer. Dan bepalen wat nieuw gekocht moet worden, wat vanuit hergebruik verwerkt kan worden en wat nog later kan. Het is in ieder geval veel leuker dan het regelen van een hypotheek!

EN WEET JE DAN AL WAAR JE KUNT WONEN?

Nee, nog niet. Deze vorm van wonen is in Nederland nog vrij onbekend, dus maakt het vinden van een vaste woonplek lastig. Gelukkig zijn er al wel een hoop initiatieven zoals ecodorpen, campings (in de zomer) of BouwEXPO Almere . Kortom, wonen in een Tiny House is een kwestie van pionieren. We zullen samen met andere Tiny House bouwers, ontwerpers en bewoners ons best moeten doen om dit voor elkaar te krijgen. Voor ons is Rotterdam de beste plek, als innovatieve architectuurstad.

WANNEER GAAN JULLIE BEGINNEN?

Eigenlijk zijn we al begonnen! We zijn volop aan het ontwerpen, ideeën aan het opdoen, contacten aan het leggen en veel aan het uitzoeken. Een planning is nu nog niet te maken, omdat dit zo’n bijzonder project is.

HOE KAN IK JULLIE VOLGEN?

Uiteraard laten we weten waar we mee bezig zijn via dit blog. Je kunt ook opfacebook de ontwikkelingen in de gaten houden. Zodra we gaan bouwen, zijn jullie welkom te komen kijken in de werkplaats.

WAARMEE KAN IK HELPEN?

Goh! Wat leuk dat je het vraagt! Wij zouden op veel verschillende vlakken geholpen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het helpen zoeken naar bouwmaterialen. Alles is welkom, vooral hout en kozijnen. Dus als je iets tegenkomt, laat het ons weten! Daarnaast komen we graag in contact met mensen die ons weer verder kunnen helpen. Misschien bestaan er leuke initiatieven waar we bij kunnen aansluiten? Waar we ook nog naar op zoek moeten gaan is een plek om te bouwen. Een loods bijvoorbeeld. We zoek uiteraard ook mensen om mee samen te werken. Een Tiny House Village is het doel. Er is dus een hele hoop waar we mee geholpen kunnen worden. Wellicht kun jij ons met jouw expertise helpen? Iets waar we nog niet over hebben nagedacht? We kijken uit naar je bericht, tot snel!

Noortje en Jan-Willem

1 antwoord

Laat een bericht achter

We zijn benieuwd naar jouw reactie!

Geef een reactie

Or

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.